SIP - wyświetlacze, informacja głosowa

- Tabor, przetargi, rozdysponowanie wozów, dane techniczne
fubukiers
Specjalista
Polubił: 5 razy
Otrzymał  polubienie: 27 razy
Kontakt:

Re: SIP - wyświetlacze, informacja głosowa

Post autor: fubukiers » 01 lip 2026, 18:48

tiross pisze: 01 lip 2026, 17:51 To jako kompletny laik zapytam czy masz wiedzę jak bardzo czasochłonna jest taka aktualizacja, czy można ją przeprowadzić zdalnie i jednocześnie np. gromadząc autobusy w zajezdni, i wykonać ją na określonej grupie pojazdów czy wręcz odwrotnie, fizycznie trzeba wejść do każdego z pojazdów i podłączyć się pod komputer sterujący informacją pasażerską? Dodatkowo czy aktualizacja oprogramowania jest w pakiecie już istniejących sterowników czy trzeba wykupić jakąś dodatkowo licencję. Pytam bo naprawdę zastanawiam się co stoi na przeszkodzie, by to nareszcie zostało ogarnięte tak jak trzeba. Indolencja ze strony MPK czy konieczność poniesienia jakichś dodatkowych kosztów przez nich?
tego nie wiem jak to jest czasochłonne. raczej to się zdalnie da zaktualizować. a tak przynajmniej by to miało sens. wiem, że trapeze to ekosystem dosyć zamknięty i nielubiący zmiany. natomiast jeżeli tramwaje z trapezem nadają komunikat przy dojeździe do przystanku, to dlaczego przeszkodą ma być trapeze w autobusach? i tutaj jest to po prostu dziwne.

gołomb
Pasażer

Post autor: gołomb » dzisiaj, 8:47

Dodano w końcu komunikat przy dojeździe do przystanku w autobusach z Trapeze (póki co zauważyłem w elektrykach z 2021 roku)

Ankin
Ekspert
Polubił: 62 razy
Otrzymał  polubienie: 98 razy

Post autor: Ankin » dzisiaj, 9:29

Czy w związku z planowaną marszrutyzacją linii tramwajowych w Krakowie jakieś wiewiórki na mieście coś mówią o nowym lektorze, z prawdziwego zdarzenia w tramwajach, czy też nazwy przystanków nagrane głosem wiadomej osobistości telewizyjnej, zostaną "przeniesione" na nowe trasy i pod tym względem wszystko zostaje po staremu?

Awatar użytkownika
Pokrzywa
Ekspert
Polubił: 147 razy
Otrzymał  polubienie: 122 razy

Post autor: Pokrzywa » dzisiaj, 9:53

W norymbergach "Jarzębiny" czytane jest jako "następny przystanek: Jarzębiny", więc jak odjeżdża się z Darwina jest "następny przystanek: następny przystanek: Jarzębiny"
ona/jej

tiross
Znawca
Otrzymał  polubienie: 16 razy

Post autor: tiross » dzisiaj, 21:32

gołomb pisze: dzisiaj, 8:47 Dodano w końcu komunikat przy dojeździe do przystanku w autobusach z Trapeze (póki co zauważyłem w elektrykach z 2021 roku)
Sprawdziłem kilka pojazdów jeżdżących w mojej okolicy. Elektryczne przegubowe solarisy, również z osprzętem Pixela (ale nie najnowsze tegoroczne - tych nie chciało mi się gonić ), płaszowskie i bieńczyckie przegubowe kartony, bieńczyckie kartony, mercedesy, starszego autosana i najnowsze tegoroczne spalinowe Solarisy 12 i 10,5 - czyli chyba wszystko to co ma Trapeze, działa jak powinno - no prawie. Przy ruszaniu z przystanku początkowego komunikat nadal każe opuścić pojazd.

A z tramwajów. Zastanawiam się kiedy przystanek Klimeckiego w obu kierunkach będzie zapowiadany jak przystało. Obecnie przy dojeżdżaniu doń z obu kierunków cisza.
Inna sprawa, w tramwajach jest pomijanie wygłaszania nazw przystanków przy zbliżaniu się pojazdów jeśli system uzna że odległość między nimi jest za krótka; Klimeckiego po Zabłociu, św. Gertrudy po Poczcie Głównej, Borsucza po Brożka i pewnie, by się jeszcze kilka znalazło. I chyba jest to problem Trapeze albo jego ustawienia. W naszych najnowszych wodorowych nabytkach jest inny system i on nie ma problemu, by wygłosić dwa komunikaty w krótkim, nawet jednosekundowym, odstępie czasu. Przykład przystanki Sieroszewskiego i kolejny Klasztor Cystersów, pierwszy z nich jest na żądanie więc najczęściej autobus nie zatrzymuje się na nim, a kolejny jest dość blisko. Byłem świadkiem sytuacji, gdy autobus już był na skrzyżowaniu w Klasztorną jeszcze kończył się komunikat przystanku Sieroszewskiego (na którym się nie zatrzymał) zdążył zapowiedzieć „Następny przystanek: Klasztor Cystersów” i od razu „przystanek: Klasztor Cystersów” i niewielka odległość nie stanowiła problemu. Większe odległości międzyprzystankowe dla tramwajów i trapeze to już problem.

Mikix
Specjalista
Polubił: 19 razy

Post autor: Mikix » dzisiaj, 21:50

tiross pisze: dzisiaj, 21:32 A z tramwajów. Zastanawiam się kiedy przystanek Klimeckiego w obu kierunkach będzie zapowiadany jak przystało. Obecnie przy dojeżdżaniu doń z obu kierunków cisza.
Inna sprawa, w tramwajach jest pomijanie wygłaszania nazw przystanków przy zbliżaniu się pojazdów jeśli system uzna że odległość między nimi jest za krótka; Klimeckiego po Zabłociu, św. Gertrudy po Poczcie Głównej, Borsucza po Brożka i pewnie, by się jeszcze kilka znalazło. I chyba jest to problem Trapeze albo jego ustawienia.
Ja mogę od siebie dodać np Ofiar Dąbia po Dąbiu. Ale pytanie jest czy to nie jest zrobione specjalnie. Bo jeśli jest ta odległość krótka to moim zdaniem nie ma potrzeby ponownego zapowiadania. Bo załóżmy że jest zapowiedź i po 2 sekundach znowu zapowiedź tego przystanku to raczej ludzie tego nie potrzebują, bo nie zapomną.

ODPOWIEDZ