SIP - wyświetlacze, informacja głosowa

- Tabor, przetargi, rozdysponowanie wozów, dane techniczne
tiross
Znawca
Otrzymał  polubienie: 10 razy

Re: SIP - wyświetlacze, informacja głosowa

Post autor: tiross » 25 cze 2026, 20:48

Widziałem tylne wyświetlacze w nowych Solarisach, czuję się zawiedzony niewykorzystaniem ich potencjału. Nie dość że wyświetlacz jest mniejszy niż miejsce przewidziane na niego to i rozmiar liter nie powala.
Obrazek

Przy okazji będąc na Kombinacie, chcąc nie chcąc słyszałem jak „242” zbierał się do odjazdu, wg zapowiedzi głosowej jedzie do… Krzęcin Pętla :lol:

cynamon
Znawca
Polubił: 39 razy
Otrzymał  polubienie: 38 razy

Post autor: cynamon » 25 cze 2026, 21:17

Sposób zaprogramowania tych wyświetlaczy to naprawdę ogromny niewypał. Z przodu nie jest dużo lepiej. Numer jest duży i wyraźny, ale przy dłuższych nazwach krańcówek wygląda to naprawdę tragicznie. Tak nieczytelnego rozwiązania chyba jeszcze nigdzie nie widziałem.

fubukiers
Specjalista
Polubił: 5 razy
Otrzymał  polubienie: 26 razy
Kontakt:

Post autor: fubukiers » 27 cze 2026, 12:43

Napis Górka Narodowa na przedniej tablicy jest mikroskopijny w nowych elektrykach. Nie wiem co ten pixel tam odwalił.

Tancin
Znawca
Polubił: 1 raz

Post autor: Tancin » 27 cze 2026, 18:25

Może i nie jest największy, ale na pewno lepszy niż ten duży, ale przewijany.

tiross
Znawca

Post autor: tiross » 28 cze 2026, 10:03

Pokłosiem zmiany nazw niektórych przystanków, w tym tych końcowych jest różne zaprogramowanie wyświetlaczy zewnętrznych. Jak wiadomo mają ograniczoną wielkość i tak: (widziałem tylko tylne) tegoroczny Solaris na 168 miał w górnej linijce Bronowice Wielkie, w dolnej Wschód. Górna linijka się przewijała. Natomiast na 501 widziałem: Bronowice w górnej linijce, Wielkie Wschód w dolnej - napis się nie przewijał. Nawiążę do swojej poprzedniej wypowiedzi, może zamiast tworzyć takie długie nazwy, które na dodatek są mało precyzyjne, po prostu Stawowa, skoro nazwa obiektu handlowego nie wchodzi w grę.

Stopiatka
Pasażer
Polubił: 4 razy
Otrzymał  polubienie: 17 razy

Post autor: Stopiatka » 28 cze 2026, 13:38

fubukiers pisze: 27 cze 2026, 12:43 Napis Górka Narodowa na przedniej tablicy jest mikroskopijny w nowych elektrykach. Nie wiem co ten pixel tam odwalił.
Czy Pixel w ostatniej dekadzie kiedykolwiek odwalił dobrą robotę, jeśli chodzi o SIP? Bo poza kasownikami, które są faktycznie innowacyjne i wyglądają nowocześnie, ich wyświetlacze zewnętrzne zawsze leżą. Mimo że ma się do czynienia z fabrycznie nowym autobusem, napis na tablicy jest albo mało wyraźny, albo ma beznadziejny font, który wizualnie dodaje pojazdowi lat. Wystarczy zobaczyć, jak wygląda R&G w najstarszych przegubach czwartej generacji i porównać tamte wyświetlacze z Pixelem z najnowszych dostaw. Nie wiem, czemu w MPK musi panować taka wolna amerykanka w kwestii sip – sprawy tak ważnej w KM dla tak dużego miasta. Raz dostajemy R&G, raz beznadziejną Novamedię, a raz Pixela. I potem każdy pojazd z innej parafii…

krawiec
Specjalista
Polubił: 2 razy
Otrzymał  polubienie: 25 razy

Post autor: krawiec » 29 cze 2026, 15:53

Widziałem dzisiaj Bronowice Wielkie Wschód w jednej linijce w 511. Maskara, nawet z bliska trudno odczytać. Już lepsze były stare malowane tabliczki w Ikarusach.

tiross
Znawca

Post autor: tiross » 29 cze 2026, 19:29

Stopiatka pisze: 28 cze 2026, 13:38 Czy Pixel w ostatniej dekadzie kiedykolwiek odwalił dobrą robotę, jeśli chodzi o SIP? Bo poza kasownikami, które są faktycznie innowacyjne i wyglądają nowocześnie, ich wyświetlacze zewnętrzne zawsze leżą. Mimo że ma się do czynienia z fabrycznie nowym autobusem, napis na tablicy jest albo mało wyraźny, albo ma beznadziejny font, który wizualnie dodaje pojazdowi lat.
O ile w ogóle działa ten ich SIP. W DN083 przedni podsufitowy ekran migał nieregularnie, jakby jakiś kabel nie stykał, teraz widziałem DN095 na linii 144 (to wiem dzięki bocznemu wyświetlaczowi z lewej strony pojazdu), który miał zupełnie nieczynny tylny wyświetlacz.

krawiec
Specjalista
Otrzymał  polubienie: 25 razy

Post autor: krawiec » 29 cze 2026, 22:09

Biorąc pod uwagę stan bus pasów, to nie dziwię się, że ekrany migają. Jadąc przez wiadukt na 29.XI trzeba mocno trzymać telefon, żeby nie wypadł, bo tak telepie.

ant_sm
Specjalista
Otrzymał  polubienie: 39 razy

Post autor: ant_sm » 29 cze 2026, 23:40

krawiec pisze: 29 cze 2026, 22:09 Biorąc pod uwagę stan bus pasów, to nie dziwię się, że ekrany migają. Jadąc przez wiadukt na 29.XI trzeba mocno trzymać telefon, żeby nie wypadł, bo tak telepie.
Ale mówimy o nowych autobusach. Sam zauważyłem podobny problem w jednym wozie, a wsiadłem do pierwszego liniowego kursu na pętli w Kurdwanowie w dniu premiery. Więc ewidentnie problem leży chyba po stronie montażu/podłączenia urządzeń. Nie wspomnę o tym, że SIP różni się od tego w wozach z innych dostaw. Więc MPK niby robi według nowego wzoru, ale jednak nie do końca i znowu jest bałagan.

cynamon
Znawca
Polubił: 39 razy
Otrzymał  polubienie: 38 razy

Post autor: cynamon » wczoraj, 2:54

Cały problem z MPK polega na tym, że oni wiele rzeczy robią nie do końca. Ustawienia SIPu, obecne innowacje w malaturze, podobnie jak wcześniejsze swobodne podejście do księgi identyfikacji wizualnej, brak małych bocznych wyświetlaczy dla niedowidzących w najnowszych Autosanach itp. Na „usprawiedliwienie” ich dodam, że to problem z miejskimi przewoźnikami, który występuje w wielu miastach (GOP/ZTM, Kielce, Gdańsk). Nigdy jednak nie zrozumiem dlaczego miasto od spółki w której ma udziały pewnych rzeczy nie jest w stanie skutecznie wyegzekwować.

canoe_bart
Specjalista
Polubił: 161 razy
Otrzymał  polubienie: 125 razy
Kontakt:

Post autor: canoe_bart » wczoraj, 11:54

cynamon pisze: wczoraj, 2:54 obecne innowacje w malaturze
Akurat te innowacje faktycznie zostały przewidziane w umowie przewozowej, choć faktycznie niezbyt fortunnie to ustalono - zadanie modernizacyjne nr 1.2 dotyczące dostosowania malowania do zarządzenia PMK o systemie informacji pasażerskiej KMK w załączniku nr 3.04 do umowy wskazuje:
1.4.2.2. Dotyczy taboru: całego (dostosowanie sposobu malowania pojazdów zeroemisyjnych może podlegać oddzielnym uzgodnieniom Stron).
Co do tablic bocznych z lewej strony, umowa przewidziała możliwość ich instalowania nad oknami bocznymi lub w ich górnej części za kabiną prowadzącego, a w przypadku otwierania górnych okien - w dolnej części. Pytanie, jak MPK napisało SIWZ dla tego konkretnego zamówienia, bo tu może leżeć klucz do rozwiązania całej zagadki.

tiross
Znawca

Post autor: tiross » dzisiaj, 14:54

W Nesobusach dało się dobrze zaprogramować głosową informację pasażerską, więc co poszło nie tak, że byle jak zrobino to we wszystkich poprzednich tegorocznych dostawach autobusów?

fubukiers
Specjalista
Polubił: 5 razy
Otrzymał  polubienie: 26 razy
Kontakt:

Post autor: fubukiers » dzisiaj, 15:44

tiross pisze: dzisiaj, 14:54 W Nesobusach dało się dobrze zaprogramować głosową informację pasażerską, więc co poszło nie tak, że byle jak zrobino to we wszystkich poprzednich tegorocznych dostawach autobusów?
Bo SRG. A nie trapeze. A jakoś trapeze nie raczą zaktualizować wraz z zapowiedzią przy dojeździe.

tiross
Znawca

Post autor: tiross » dzisiaj, 17:51

fubukiers pisze: dzisiaj, 15:44 Bo SRG. A nie trapeze. A jakoś trapeze nie raczą zaktualizować wraz z zapowiedzią przy dojeździe.
To jako kompletny laik zapytam czy masz wiedzę jak bardzo czasochłonna jest taka aktualizacja, czy można ją przeprowadzić zdalnie i jednocześnie np. gromadząc autobusy w zajezdni, i wykonać ją na określonej grupie pojazdów czy wręcz odwrotnie, fizycznie trzeba wejść do każdego z pojazdów i podłączyć się pod komputer sterujący informacją pasażerską? Dodatkowo czy aktualizacja oprogramowania jest w pakiecie już istniejących sterowników czy trzeba wykupić jakąś dodatkowo licencję. Pytam bo naprawdę zastanawiam się co stoi na przeszkodzie, by to nareszcie zostało ogarnięte tak jak trzeba. Indolencja ze strony MPK czy konieczność poniesienia jakichś dodatkowych kosztów przez nich?

ODPOWIEDZ