- Bilety, działalność Miejskich Jednostek, pozostałe tematy związane z krakowską komunikacją miejską
-
Pokrzywa
- Ekspert
- Polubił: 153 razy
- Otrzymał polubienie: 123 razy
Muszę powiedzieć, że bardzo mi się podoba że ten nowy układ wyszedł akurat teraz. Nie ma żadnej osoby która mogłaby za niego wziąć laury albo bęcki, to jest widoczna robota dziesiątek ludzi, organizacji, rad dzielnic. Nie wiem co z nim zrobią startujący na prezydentów, czy powiedzą że zrobią lepiej czy skrytykują? Ale do tego czasu jeszcze trochę. Póki co nieźle się zgrało, że to jest antykiełbasa wyborcza.
ona/jej
-
judash
- Ekspert
- Otrzymał polubienie: 81 razy
Jest jednak pewne "ale". Nadal w tej sprawie wypowiedziało się wąskie grono osób. W Warszawie taki projekt teraz zostałby poddany konsultacjom - przynajmniej w założeniu - wszystkich mieszkańców. A myślę, że jakieś uwagi i zastrzeżenia, które mam także i ja, się znajdą.
-
Kenoip
- Miłośnik
- Otrzymał polubienie: 4 razy
Pokrzywa pisze: 21 lip 2026, 17:47
Muszę powiedzieć, że bardzo mi się podoba że ten nowy układ wyszedł akurat teraz. Nie ma żadnej osoby która mogłaby za niego wziąć laury albo bęcki, to jest widoczna robota dziesiątek ludzi, organizacji, rad dzielnic. Nie wiem co z nim zrobią startujący na prezydentów, czy powiedzą że zrobią lepiej czy skrytykują? Ale do tego czasu jeszcze trochę. Póki co nieźle się zgrało, że to jest antykiełbasa wyborcza.
Złośliwie powiem, że jesteśmy w okresie przedwyborczym. Wybory nowego prezydenta Krakowa miały odbyć się pod koniec sierpnia, ale odbędą się pewnie po otwarciu nowej linii na Mistrzejowice. Po feriach zimowych będzie pewnie optymalizacja siatki połączeń
-
Bautosz
- Specjalista
- Polubił: 293 razy
- Otrzymał polubienie: 106 razy
Ja z kolei wątpię żeby doszło do jakieś optymalizacji. Nawet jeśli są jakieś wady (a są, jednak wynikają one, moim zdaniem, z ograniczeń infrastrukturalnych), nie są one na tyle rażące, żeby doszło do jakiś zmian.
Odnośnie stosunku sztabów prezydenckich do nowego układu to jestem wręcz przekonany że miejscy populiści tacy jak Hoffman na pewno dorzucą swoje pięć groszy.
-
ant_sm
- Specjalista
- Polubił: 2 razy
- Otrzymał polubienie: 45 razy
Bautosz pisze: 21 lip 2026, 20:44
Odnośnie stosunku sztabów prezydenckich do nowego układu to jestem wręcz przekonany że miejscy populiści tacy jak Hoffman na pewno dorzucą swoje pięć groszy.
Zastanawiam się czy jednak wejście w krytykę zaproponowanego układu będzie słuszne i jak będzie wyglądała taka krytyka. Bo obecne np. wypowiedzi p. Owcy są ogólnikowe, ba generalnie wypowiedzi o komunikacji są ogólnikowe, że trzeba zrobić więcej kursów itd. Ale nadal są to tylko frazesy. Tu masz gotową propozycję i jak uważasz, że jest zła i zrobisz lepiej to mieszkańcy powiedzą to pokaż to jak zrobisz lepiej, a na to chyba nikt się nie porwie. Ale zobaczymy, bo mogę się mylić.
-
Bautosz
- Specjalista
- Polubił: 293 razy
- Otrzymał polubienie: 106 razy
Bautosz pisze: 21 lip 2026, 20:44
Długo nie trzeba było czekać, choć Gibała jeszcze nie ogłosił kandydatury (jednak założę się że wystartuje)
Wielu z Was zaskoczyła informacja o zniknięciu popularnej linii 52, którą zastąpi 12, ale to jednak nie wszystkie zmiany w komunikacji miejskiej. Czeka nas ich wiele. Dla jednych będą zdecydowaną ulgą w podróżowaniu, ale dla sporej części wprowadzane zmiany będą równać się utrudnieniom.
Dodatkowe 40 mln zł rocznie na transport przekłada się jednak na częstsze kursy tramwajów oraz na otwarcie nowej trasy przez Meissnera. Chociaż sam sposób prowadzenia tej inwestycji pozostawiał wiele do życzenia, to ostatecznie zyskaliśmy sprawniejszą alternatywę dla autobusów.
Niestety, reforma ma też drugą stronę. Wiele nieprzemyślanych decyzji widać w organizacji połączeń autobusowych. Mowa o zmianie trasy linii 132, czy skróceniu linii 182, która zamiast dojeżdżać z osiedla Na Stoku do Dworca Głównego Wschód będzie kończyć trasę już w Mistrzejowicach.
Żeby te zmiany wyszły wszystkim na dobre, potrzebne są korekty. Uważam, że kluczowa jest jak najszybsza budowa trasy tramwajowej na ul. Lema, by odciążyć układ i przywrócić dobre połączenia w Czyżynach. Przydałoby się też całodzienne kursowanie linii 19, a w przypadku autobusów – przywrócenie linii 182 do centrum oraz utrzymanie 132 przez Mistrzejowice dla odciążenia linii 139.
A jak Wy oceniacie nową ofertę komunikacyjną?
Na pewno można polemizować z 1 akapitem i utrudnieniami dla części pasażerów. Niemalże żadna grupa nie ma znaczącego pogorszenia oferty. Zapewne Gibala uznał konieczność przesiadki za utrudnienie. Jestem ciekawy kto podsunął Gibale pomysł z przywróceniem "182" (pewnie mityczni "mieszkańcy") Napewno na duży plus, że Gibała mówi o tramwaju na Lema - więcej ludzi będzie mieć świadomość jak ważna jest ta inwestycja. Co do "132" można polemizować. Ja akurat uważam proponowane rozwiązanie za dobre, ale wiem że tutaj na forum jest różnie.
-
Pokrzywa
- Ekspert
- Polubił: 153 razy
- Otrzymał polubienie: 123 razy
Skąd pomysł na 182 do centrum skoro planowane jest częstsze 511? To jest dosłownie w każdej wersji lepsza oferta...
Wg mnie 182 powinno jeździć na Prądnik Czerwony przez Reduta
ona/jej
-
canoe_bart
- Specjalista
- Polubił: 192 razy
- Otrzymał polubienie: 151 razy
-
Kontakt:
ŁG nie pierwszy raz opowiada rzeczy, które nie mają za wiele wspólnego z realiami transportowymi. Twierdzi, że Lema pozwoli przywrócić "dobre połączenia w Czyżynach" - niby które? 52, które i tak jechało przez Lubicz i Westerplatte, a w takim przypadku zwiedzałoby pół Grzegórzek? Którakolwiek ze składowych duetu 9+19(49)? Niby bardziej sensowna opcja, ale wtedy utrudniamy sobie możliwość koordynacji obu linii na wspólnym odcinku, nie mówiąc o osłabieniu relacji Bieżanów-Rondo Mogilskie. Nikt jednocześnie nie puści przez Lema czegokolwiek z Bieńczyc czy Huty w stronę Basztowej/Westerplatte, bo zawsze będzie się to wiązać z jazdą przez Aleję Pokoju i niepotrzebnym nadkładaniem drogi. Nie skierujemy tam też zbytnio 14, bo zawsze w ktorejś opcji dojazd do I obwodnicy lub ogółem okolic dworca straciłyby Dąbie albo południowe Czyżyny. Jedną z najlepszych i najmniej konfliktowych opcji byłoby zapewnienie tam odrębnej relacji stricte w stronę Starego Podgórza, tylko pytanie o kandydatów po huckiej stronie? O 182 nie będę zbyt wiele rozprawiać, bo w praktyce jedynymi bezalternatywnie stratnymi przystankami na jego trasie są Narzymskiego oraz Brodowicza, który to zdecydowanie nie generuje potoków na więcej niż 8 kursów/h. To tak jakby Górce Narodowej z tych samych powodów mieli przywrócić 164, a Ruczajowi 124 i 128.