Układ linii po otwarciu trasy Mistrzejowice - Wieczysta

- Linie, trasy, rozkłady
Awatar użytkownika
Aułrora
Moderator fb pkk
Polubił: 319 razy
Otrzymał  polubienie: 98 razy

Re: Układ linii po otwarciu trasy Mistrzejowice - Wieczysta

Post autor: Aułrora » 21 wrz 2026, 21:24

dr hab. Małpkie Proszę pisze: 21 wrz 2026, 19:58 Pozwolę sobie wrócić do opublikowanej na chwilę nowej siatki, która pojawi się wraz ze startem tramwaju do Mistrzejowic. Przecież tam absurd stoi na absurdzie. Zmieniamy nazwy zespołu przystanków Miechowity i Olsza II na Rondo Polsad, a nie zmieniamy nazwy przystanku Słoneckiego na Rondo Barei? Przecież on jest vis-a-vis tramwajowego Ronda Barei.
Rozumiem o co Ci chodzi i jest to głupie, natomiast wiem co ZTP ma na myśli. Gdyby ten przystanek nazywał się Rondo Barei, to powstałaby podobna sytuacja co z Łagiewnikami czy Rondem Grunwaldzkim (np. dla 194/494). Tylko tam dystans jest niewielki względem przystanków (Łagiewniki) czy odległości od samego węzła (Rondo Grunwaldzkie), Chociaż mamy z drugiej strony R. Mogilskie, gdzie przystanki są wystrzelone od siebie na kilkaset metrów.
Tylko czy jakby zmieniono nazwę na "Rondo Barei" to wtedy nie doszłoby do notorycznych pomyłek i przedwczesnego wysiadania ¯\_(ツ)_/¯ . Nie mi to oceniać. Chociaż boję się, że wpadną na pomysł co z wyżej wspomnianym rondem przy operze i walną nazwę: "Rondo Barei Słoneckiego". petarda ;DDDD
dr hab. Małpkie Proszę pisze: 21 wrz 2026, 19:58 Druga sprawa - jakkolwiek mogę zrozumieć przetrasowanie 260 i 270 do Mistrzejowic, tak nie mogę pojąć skrócenia 250 do Prądnika Czerwonego. Przecież to jest dosłownie pozbawienie pasażerów tej linii sensownych przesiadek. Rozumiem istnienie 105/405 i 199 z pętli, ale to jest kropla w morzu potrzeb. A oszczędność z takiego rozwiązania jest żadna.
Mikix pisze: 21 wrz 2026, 20:53 Też mnie dziwi, że 250 pozbawiają wjazdów na Barei, zastanawiam się czy to nie wygaszanie popytu, bo tak naprawdę jedyny przystanek to Reduta na którym zatrzymuje się tylko 250, reszta przystanków obsługują inne linie, wiem, że oznaczałoby to stratę, ale cóż zrobić.
Szczerze ta zmiana jest jeszcze głupsza, patrząc na to że przez ten cały czas kursowały tylko autobusy, stały w korkach - wtedy przez R. Barei i 250 jeździło. Teraz będzie jeździł tramwaj na który w założeniu powinno móc się z aglomeracji przesiąść się, będzie praktycznie bezkolizyjny (no na pewno szybszy) i się nie przesiądziesz XDDD.

Po prostu to smutne, jednakże czuć co (w jakimś niewielkim stopniu, ale jednak) sponsorowało część zmian - ul. Pilotów z Brodowicza i kilka innych linii w okolicy...
8-) Łososkowice Remiza Enjoyer 8-)

clash
Specjalista
Polubił: 11 razy
Otrzymał  polubienie: 107 razy

Post autor: clash » 22 wrz 2026, 10:59

Aułrora pisze: 21 wrz 2026, 21:24
Tylko czy jakby zmieniono nazwę na "Rondo Barei" to wtedy nie doszłoby do notorycznych pomyłek i przedwczesnego wysiadania ¯\_(ツ)_/¯ . Nie mi to oceniać. Chociaż boję się, że wpadną na pomysł co z wyżej wspomnianym rondem przy operze i walną nazwę: "Rondo Barei Słoneckiego". petarda ;DDDD
Przynajmniej taka nazwa już mówiła by Ci że jesteś w okolicy R. Barei bo samo Słoneckiego to niewiele dla niektórych znaczy. Ogólnie przystanki z nazwami od przecinających ulic powinny zawierać nazwy obu dróg. Np. Stella-Sawickiego dla pasażerów tramwaju jest idealna ale dla tych co jadą 178 nic nie mówi. Powinno być JPII/Stella - Sawickiego.

rogalnet
Pasażer
Otrzymał  polubienie: 1 raz

Post autor: rogalnet » 22 wrz 2026, 12:49

Mikix pisze: 21 wrz 2026, 20:53 Ja to nawet bym nie zmieniał tych Miechowity, bo to niepotrzebne, a Słoneckiego no taki przypadek, że pozostał podobnie jak Bitschana też jest tylko w jedną stronę no i też zostanie.

Też mnie dziwi, że 250 pozbawiają wjazdów na Barei, zastanawiam się czy to nie wygaszanie popytu, bo tak naprawdę jedyny przystanek to Reduta na którym zatrzymuje się tylko 250, reszta przystanków obsługują inne linie, wiem, że oznaczałoby to stratę, ale cóż zrobić.
Gdy wcześniej skrócono linie 250, 260 i 270 do Prądnika Czerwonego P+R nawet Rada Dzielnicy III interweniowała, bo kwestia obsługi przystanku Strzelców jedynie przez 128 wydawała się zbyt skromna.

Ale jak zwykle wszystko rozbija się o pieniądze i by gminy ościenne płaciły za przejazd 250 do Ronda Barei.

Awatar użytkownika
gadolin
Miłośnik
Polubił: 35 razy
Otrzymał  polubienie: 50 razy

Post autor: gadolin » 22 wrz 2026, 13:51

clash pisze: 22 wrz 2026, 10:59 Ogólnie przystanki z nazwami od przecinających ulic powinny zawierać nazwy obu dróg.
Z jednej strony znacznie dokładniejsze, z drugiej — cholernie upierdliwie posługiwać się takimi nazwami w rozmowie: "Możesz pojechać czwórką, wysiądź na przystanku Jana Pawła Drugiego Stella Sawickiego".

Awatar użytkownika
Aułrora
Moderator fb pkk

Post autor: Aułrora » 22 wrz 2026, 14:18

gadolin pisze: 22 wrz 2026, 13:51 Z jednej strony znacznie dokładniejsze, z drugiej — cholernie upierdliwie posługiwać się takimi nazwami w rozmowie: "Możesz pojechać czwórką, wysiądź na przystanku Jana Pawła Drugiego Stella Sawickiego".
Stąd właśnie ZTP tego nie używa. Po to zaimplementowali numerki. Lepiej już mapki węzłów ze strony ZTP na przystankach montować ;)

Fortissimo
Miłośnik
Polubił: 54 razy
Otrzymał  polubienie: 103 razy

Post autor: Fortissimo » 22 wrz 2026, 14:23

W tym temacie warto wspomnieć, że większość młodych ludzi lepiej kojarzy Kraków po przystankach niż po ulicach. Wynika to z tego że od początku (podstawówka, liceum) jeżdżą po mieście prawie tylko KMK i większe znaczenie mają dla nich:

a) na jakim przystanku wsiąść/wysiąść/przesiąść się
b) na jakim etapie trasy są (przy którym z przystanków po drodze)
c) przez jakie przystanki jedzie linia, w którą mogą wsiąść

aniżeli nazwy ulic. Jest to też naturalnym skutkiem tego, że łatwiej zapamiętać pewną liczbę punktów na mapie (przystanki) niż siatkę ulic i układ ich skrzyżowań. Oczywiście to drugie jest lepszym sposobem nawigacji po mieście, ale wymaga trochę więcej obeznania i zwracania uwagi na okolicę - po prostu jest to nieco trudniejsze. Nawet teraz mam mnóstwo znajomych, którym nazwa ulicy "Dunajewskiego" albo "Bobrzyńskiego" powie niewiele, ale znają nazwy prawie wszystkich przystanków sieci tramwajowej. Myślę więc, że zamiast dostosowywać (komplikować) nazwy przystanków pod gusta patrzącego z lotu ptaka na miasto, lepiej stosować czytelne nazwy (o czym już niejednokrotnie dyskutowaliśmy w wątku "Nazwy przystanków") i zaufać intuicji mieszkańców, którym łatwiej się wtedy tych nazw nauczyć. W pełni popieram też pomysł @Aułrora w kwestii wieszania mapek węzłów na przystankach - minimalne koszty, niewiele zachodu, a może bardzo ułatwić nawigację.

Miałem też wielokrotnie przyjemność, czy też raczej nieprzyjemność, korzystać z komunikacji w Nowym Sączu, gdzie stosuje się model nazwy z obiema przecinającymi się drogami i, moim skromnym zdaniem, raczej utrudniało to zorientowanie się w okolicy.

Awatar użytkownika
Aułrora
Moderator fb pkk

Post autor: Aułrora » 22 wrz 2026, 16:47

Fortissimo pisze: 22 wrz 2026, 14:23 W tym temacie warto wspomnieć, że większość młodych ludzi lepiej kojarzy Kraków po przystankach niż po ulicach. Wynika to z tego że od początku (podstawówka, liceum) jeżdżą po mieście prawie tylko KMK i większe znaczenie mają dla nich:

a) na jakim przystanku wsiąść/wysiąść/przesiąść się
b) na jakim etapie trasy są (przy którym z przystanków po drodze)
c) przez jakie przystanki jedzie linia, w którą mogą wsiąść

aniżeli nazwy ulic. Jest to też naturalnym skutkiem tego, że łatwiej zapamiętać pewną liczbę punktów na mapie (przystanki) niż siatkę ulic i układ ich skrzyżowań. Oczywiście to drugie jest lepszym sposobem nawigacji po mieście, ale wymaga trochę więcej obeznania i zwracania uwagi na okolicę - po prostu jest to nieco trudniejsze. Nawet teraz mam mnóstwo znajomych, którym nazwa ulicy "Dunajewskiego" albo "Bobrzyńskiego" powie niewiele, ale znają nazwy prawie wszystkich przystanków sieci tramwajowej. Myślę więc, że zamiast dostosowywać (komplikować) nazwy przystanków pod gusta patrzącego z lotu ptaka na miasto, lepiej stosować czytelne nazwy (o czym już niejednokrotnie dyskutowaliśmy w wątku "Nazwy przystanków") i zaufać intuicji mieszkańców, którym łatwiej się wtedy tych nazw nauczyć. W pełni popieram też pomysł @Aułrora w kwestii wieszania mapek węzłów na przystankach - minimalne koszty, niewiele zachodu, a może bardzo ułatwić nawigację.
Miło mi ;)

Dodam też, że to częściej przystanki wpływają na nazewnictwo danej okolicy aniżeli SIM (za gruby hajs) czy mapy. Stąd im punkty bliższe przystankom bądź "orginalne nazwy" (np. nazwy lokalne) będą wykorzystywane tym lepiej dla czytelności i "przyjazności" systemu :D chociaż wiem, że nie da się wszędzię, ale próbować warto.

Awatar użytkownika
pasazer_mobilisu_bez_klimatyzacji
Ekspert
Polubił: 123 razy
Otrzymał  polubienie: 61 razy

Post autor: pasazer_mobilisu_bez_klimatyzacji » wczoraj, 16:04

Lajkonik123 pisze: 21 wrz 2026, 20:49 Brodowicza zostanie tylko ze 152, wg ZTP można podejść na pobliskie Rondo Mogilskie.
3 lata temu urzędnicy uruchomili przystanek Brodowicza 01, żeby nie trzeba było podchodzić. Niezadowolonym ze zmian proponuje przesiąść się na samochód co sam uczyniłem :)
Nie karmić troli :!:

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Polubił: 332 razy
Otrzymał  polubienie: 1022 razy
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » wczoraj, 16:31

Trudna sytuacja z tym przystankiem "Brodowicza" - niech teraz ktoś wyjaśni pasażerom, że będzie tam 20 kursów/h, z czego tylko 4 się zatrzymają.

Pewnym ratunkiem miał być dodatkowy przystanek dla "124" i "184" na Beliny-Prażmowskiego, tyle że na razie o nim cisza a do tego mam wątpliwości, czy on wystarczy.

mejtolx
Miłośnik
Polubił: 2 razy
Otrzymał  polubienie: 7 razy

Post autor: mejtolx » wczoraj, 16:57

Mam wrażenie, że po wzmocnieniu do f 7,5 idea 502 jako linii przyspieszonej się trochę mija z celem i powinni ją zamienić na zwykłą 1xx. Nie po to się powinno tworzyć najsilniejszą linie w mieście aby połowa mieszkańców z niej nie skorzystała. Wszystkie linie 5xx to są linie które albo mają swój odpowiednik nie przyspieszony gdzie dużo zyskują np. na przejeździe przez estakady w zakorkowanych miejscach(172/572, 178/578) albo linie tranzytowe które łączą dwa końca miasta, pomijając głównie przystanki w centrum a zatrzymując się wszędzie w dzielnicach gdzie stanowią trzon komunikacji (501, 503, 511, 513). Tymczasem 502 kończy trasę z obu stron stosunkowo w dobrze skomunikowanych miejscach nie wdzierając się w głębię dzielnic gdzie te 3-4 minuty zaoszczędzone na całej trasie nie robią nikomu aż takiej różnicy a pojawiają się kwestie takie właśnie jak np. obsługa Brodowicza. Bardziej obecnie warte rozważenia mogłoby być zrobienie 152 linią przyspieszoną jako jedyne połączenie do centrum z Olszanicy zamiast 502 kończącego praktycznie w centrum na Podwawelskim.

Fortissimo
Miłośnik
Polubił: 54 razy
Otrzymał  polubienie: 103 razy

Post autor: Fortissimo » wczoraj, 17:35

mejtolx pisze: wczoraj, 16:57 Tymczasem 502 kończy trasę z obu stron stosunkowo w dobrze skomunikowanych miejscach nie wdzierając się w głębię dzielnic gdzie te 3-4 minuty zaoszczędzone na całej trasie nie robią nikomu aż takiej różnicy a pojawiają się kwestie takie właśnie jak np obsługa Brodowicza. Bardziej obecnie warte rozważenia mogłoby być zrobienie 152 linią przyspieszoną jako jedyne połączenie do centrum z Olszanicy zamiast 502 kończącego praktycznie w centrum na Podwawelskim.
Zgadzam się, że 502 w takiej formie nieco mija się z celem, ale 152 też nie jest kandydatem na linię przyspieszoną. Może jeszcze przeszłoby zamienienie ich tras na odcinku północnym (szybkie 152 przez III obwodnicę i 502 przez Dobrego Pasterza), jednak przyspieszenie na odcinku zachodnim odpada. 152 i tak jest już tam niejako przyspieszone, bo nie skręca w Kasztanową przez serce Woli Justowskiej, tylko jedzie dołem, przez Junacką. Jest tam też jedyną dzienną linią obsługującą przystanki "Grabowa" i "Wilczy Stok" (300 obsługuje tylko Panieńskie Skały, a to już i tak tylko dzięki protestom mieszkańców). Nie można w zamian skierować tamtędy 192, bo wtedy Kasztanowa zostanie bez połączenia z centrum i bez mocnej liniii. Nie mówiąc już o tym, że mieszkańcy całej Woli już wystarczająco narzekają na ofertę przewozową i przyspieszanie tam kolejnej linii po prostu nie przejdzie.
Przychodzi mi do głowy tylko taka opcja:
300 przyspieszona na trasie Lotnisko - Cracovia - po trasie 152 - III Obwodnica - Plac Centralny
152 zwykła na trasie Cmentarz Olszanica - Junacka -Os. Podwawelskie
I 502 przez Dobrego Pasterza i od DH Wanda na CzD.
Taka opcja jednak nigdy nie przejdzie, bo 300 generowałoby baaardzo dużo wzkm, a miasto i tak nigdy się nie zgodzi na autobus Lotnisko - Dworzec.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Polubił: 332 razy
Otrzymał  polubienie: 1022 razy
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » wczoraj, 17:51

"152" wg mnie nie plasuje się na przyspieszenie ze względu na obie połówki. Na Woli Justowskiej "152+192" stanowią trzon komunikacji i trudno zabierać pasażerom połowę ważnych kursów. Z kolei do Huty jedzie naokoło przez Dobrego Pasterza co wg mnie nie do końca pasuje do linii przyspieszonej. A lepiej jednak zostawić planowany podział ("152" Dobrego Pasterza, "502" Bora-Komorowskiego) by jednak większość kursów jechała szybszą trasą.

Warto przypomnieć, że w ramach niedoszłej reformy komunikacyjnej z 2011, autorzy proponowali zamianę "502" w linię zwykłą, wtedy pod numerem "132". Zatem coś jest na rzeczy. Z drugiej strony zastanawiam się, czy obecna forma nie jest sensownym kompromisem bo linia ma sporo przystanków, a omija w dużej mierze takie które są dość blisko innych.

Ydhflx
Ekspert
Polubił: 490 razy
Otrzymał  polubienie: 337 razy

Post autor: Ydhflx » wczoraj, 17:59

mejtolx pisze: wczoraj, 16:57 Tymczasem 502 kończy trasę z obu stron stosunkowo w dobrze skomunikowanych miejscach nie wdzierając się w głębię dzielnic gdzie te 3-4 minuty zaoszczędzone na całej trasie nie robią nikomu aż takiej różnicy a pojawiają się kwestie takie właśnie jak np. obsługa Brodowicza.
Nie do końca. W Hucie niby te rejony są dobrze skomunikowane (po części tramwaj itp.), ale szczególnie po zabraniu "52", ten tramwaj będzie w inne miejsca (15) bądź w inne miejsca i na około (16). One będą do Tunelu pod dworcem - ten niby jest w centrum, ale np. napełnienia "5" vs "4" jasno wskazują, że to są w dużej części różne cele podróży. 502 będzie zaś jedyną linią do I obwodnicy z końcówki trasy, potem dochodzi wspomniane 152.

tramwajowy
Znawca
Polubił: 16 razy
Otrzymał  polubienie: 15 razy

Post autor: tramwajowy » dzisiaj, 13:04

Od soboty rusza tramwaj przez Meissnera.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika
Pokrzywa
Ekspert
Polubił: 196 razy
Otrzymał  polubienie: 146 razy

Post autor: Pokrzywa » dzisiaj, 13:57

tramwajowy pisze: dzisiaj, 13:04 Od soboty rusza tramwaj przez Meissnera.
Jak rozumiem źródło jest głębokie? Bo na razie cicho sza wszędzie indziej.
ona/jej

ODPOWIEDZ