kbieniu7 pisze: wczoraj, 23:03
Uh... Takie trochę pojmowanie transportu "na chłopski rozum" z lat 2000...
Tak, ale pewne zarzuty są słuszne. Mamy po prostu za mało ładowarek dla elektryków, tudzież po prostu za bardzo żyłujemy rozkłady aby zmniejszyć liczbę brygad:
Latem ubiegłego roku na linii 503, obsługiwanej autobusami elektrycznymi, dochodziło do sytuacji skandalicznych i potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia pasażerów. Kierowcy informowali, że nie mogą włączyć klimatyzacji, ponieważ poziom baterii nie pozwoliłby na dojazd do przystanku końcowego na trasie Bieżanów – Górka Narodowa (w obu kierunkach).
teraz przyszła zima i zaskoczyła dosłownie wszystkich! Sytuacja zimą jest równie kompromitująca. W sobotę 31.01.2026 r., przy temperaturze ok. –8°C, autobus linii 503 miał pojawić się na przystanku Wielicka Wiadukt 04 o godz. 11:34. Odnotowano jednak opóźnienie przekraczające 15 minut, mimo że kurs powinien odbywać się regularnie.
Po kontakcie telefonicznym z MPK usłyszałem spokojnym, obojętnym tonem, że „z uwagi na silny mróz autobus potrzebuje więcej czasu na naładowanie, ale na pewno wkrótce przyjedzie”.
PS ja tam zawsze uważałem, że należy porządnie rozważyć trolejbusy