Ydhflx pisze: dzisiaj, 10:04
Galeria Bronowice jest prywatnym i komercyjnym podmiotem i jeśli uważa że to jest konieczne, to niech zapłaci za ekwiwalent reklamowy (całkiem spory, bo autobusy by jeździły przez całe miasto z napisem "Galeria Bronowice"). Tak, oczywiście że komunikacja jest dla ludzi, ale są granice - jak dla mnie taką granicą jest reklamowanie za darmo prywatnych podmiotów
Czy sama nazwa jest rzeczywiście taką reklamą? O tym, że Galeria Bronowice istnieje, wie prawdopodobnie jakieś 90% mieszkańców miasta, co tu jest więcej do reklamowania? Kto, zobaczywszy autobus z nazwą galerii na wyświetlaczu nagle spontanicznie podejmie decyzje, że pojedzie sobie na zakupy? Jak wskazano wyżej, galeria jest największym generatorem potoków na przystanku końcowym, więc nie wiem po co utrudniać ludziom życie i tworzyć jakieś potworki językowe typu "Bronowice Wielkie Wschód".
Jeśli nie chcemy podawać bezpośrednich nazw to zawsze można pójść ścieżką Warszawy, gdzie zamiast "G City Targówek" jest po prostu "CH Targówek", więc z "Galerii Bronowice" można by po prostu zrobić "CH Bronowice". Każdy będzie wiedział o jakie centrum handlowe chodzi. Podobnie, gdyby pojawiła się konieczność to można zrobić analogicznie "CH Bonarka", "CH Serenada", "CH Kazimierz", "CH Kapelanka", "CH Atut Ruczaj" itd.
Ydhflx pisze: dzisiaj, 10:04
"Carrefour Kapelanka" itp.
Kaufland jak już
Kaszmir pisze: dzisiaj, 12:32
Też się nad tym zastanawiałem. Może byłby to jakiś kompromis? Tym bardziej, że są przecież "Rybitwy Sklep" czy "Wyciąże Sklep".
"Rybitwy Sklep" to też solidny kandydat do zmiany, bo, z tego co przynajmniej widzę na mapie to na Rybitwach sklepy znajdują się przy przystanku "Dom Kultury", przy "Szparagowej", przy "Śliwiaka Zakłady", natomiast przy przystanku "Rybitwy Sklep"... sklepu nie ma
Więc przystanek mógłby się nazywać po prostu "Kormoranów". Natomiast "Wyciąże Sklep" może zmienić na "Wyciąże Szkoła"? Znajduje się 300 metrów od przystanku, więc, moim zdaniem, wystarczająco blisko