Bodzów, Kostrze, Tyniec

- Linie, trasy, rozkłady
Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Polubił: 271 razy
Otrzymał  polubienie: 653 razy
Kontakt:

Re: Bodzów, Kostrze, Tyniec

Post autor: Kaszmir » wczoraj, 22:49

Skoro "496" zastępuje teraz "203" na odcinku Kostrze OSP - Winnicka - Czerwone Maki, to powinno mu się dołożyć brakujące kursy, przynajmniej w niedziele bo obecnie pierwszy jest dopiero po godz. 9. Czyli jeśli ktoś dojeżdża rano z Winnickiej (np. do pracy) to stracił w ogóle możliwość dojazdu km.

AdRes89
Pasażer
Polubił: 6 razy
Otrzymał  polubienie: 33 razy

Post autor: AdRes89 » dzisiaj, 0:50

A ja się zgadzam że przeguby na "112" to jest ich marnowanie. Już lepiej żeby się zamieniły solówkami ze "189". A jak naprawdę nie mają gdzie jeździć, to chyba robota dla MPK żeby przenieść jakieś brygady z PB albo PW ;) W godzinach szczytu "162" też potrafi być nabite, i co z tego?

Może ten remont Tynieckiej będzie jakimś pretekstem żeby po powrocie na stałe trasy trochę to wszystko zmodyfikować.

Awatar użytkownika
karol dżonson
Znawca
Polubił: 204 razy
Otrzymał  polubienie: 184 razy

Post autor: karol dżonson » dzisiaj, 2:08

Co do przegubów na 112, nie wiem jak jest obecnie ale jeździłem tą linią codziennie w latach 2015-2022 i moje odczucie jest takie, że o ile w szczycie popołudniowym solówki być może dałyby radę (byłoby ciasno ale nie bardziej niż w niejednej linii aglomeracyjnej), o tyle w szczycie porannym są one absolutnie konieczne. Na odcinku od Pychowic do Rynku Dębnickiego kursy w okolicach 7 rano były bardzo ciasne pomimo przegubów i pomimo f20 w szczycie (f10 wliczając 162), gdyby więc zamienić wozy na krótkie to wówczas byłyby one niezabieralne. A alternatyw w okolicy nie ma żadnych.

Edit: z tego co czytam to moje obserwacje zdają się być zbieżne z obserwacjami innych użytkowników. Zwłaszcza w weekendy przeguby moim zdaniem nie są koniecznością (tylko niech ZTP da w końcu f40 na 162, grrrrrrrrrrrr)

MichalTyniec
Ekspert
Polubił: 7 razy
Otrzymał  polubienie: 13 razy

Post autor: MichalTyniec » dzisiaj, 15:33

karol dżonson pisze: dzisiaj, 2:08 Co do przegubów na 112, nie wiem jak jest obecnie ale jeździłem tą linią codziennie w latach 2015-2022 i moje odczucie jest takie, że o ile w szczycie popołudniowym solówki być może dałyby radę (byłoby ciasno ale nie bardziej niż w niejednej linii aglomeracyjnej), o tyle w szczycie porannym są one absolutnie konieczne. Na odcinku od Pychowic do Rynku Dębnickiego kursy w okolicach 7 rano były bardzo ciasne pomimo przegubów i pomimo f20 w szczycie (f10 wliczając 162), gdyby więc zamienić wozy na krótkie to wówczas byłyby one niezabieralne. A alternatyw w okolicy nie ma żadnych.

Edit: z tego co czytam to moje obserwacje zdają się być zbieżne z obserwacjami innych użytkowników. Zwłaszcza w weekendy przeguby moim zdaniem nie są koniecznością (tylko niech ZTP da w końcu f40 na 162, grrrrrrrrrrrr)
Od lat 2000 zawsze był problem z przepełnieniem w weekendy wakacyjne do Tyńca,od mniej więcej 2016 wziolem się za to osobiście bo już miałem dość tego co się dzieje,udało się to załatwić w maju 2017 początkowo w weekendy wakacyjne a od 2020 na stałe we wszystkie choć nie prosiłem się o to.Ruch weekendowy nawet przy ładnej pogodzie nie oznacza że będą zawsze dzikie tłumy,ciekawe ile z szanownych użytkowników na forum tu było kiedyś?bo podejrzewam że nie za często a sami znawcy do okoła,ostatnio chyba każdy czytał raport ile pasażerów ubyło z komunikacji miejskiej na przestrzeni ostatnich lat i tyczy się to całego miasta a nie "112"i tak samo można się czepiać wielu miejsc gdzie ruch spadł,co do f40 na "162"mija się to z celem bo tam to już całkiem jest pustak i chyba gdyby było inaczej to by jeździła w trakcie że "112"prawda?a od x lat jeździ jak jeździ więc chyba o czymś to świadczy,dlaczego "112"jeździ w przegubach a nie "162"?a z prostej przyczyny bo od Podgorek do Kostrza OSP wozi osoby co można liczyć na palcach ręki a z Tyńca parokrotnie więcej i na tym kończe temat

Awatar użytkownika
karol dżonson
Znawca
Polubił: 204 razy
Otrzymał  polubienie: 184 razy

Post autor: karol dżonson » dzisiaj, 16:07

MichalTyniec pisze: dzisiaj, 15:33 co do f40 na "162"mija się to z celem bo tam to już całkiem jest pustak i chyba gdyby było inaczej to by jeździła w trakcie że "112"prawda?a od x lat jeździ jak jeździ więc chyba o czymś to świadczy,dlaczego "112"jeździ w przegubach a nie "162"?a z prostej przyczyny bo od Podgorek do Kostrza OSP wozi osoby co można liczyć na palcach ręki a z Tyńca parokrotnie więcej i na tym kończe temat
Chodziło mi tu przede wszystkim o ich wspólny odcinek Podwawelskie-Dębniki-Robotnicze-Pychowice-Kostrze Szkoła, gdzie w weekendy od wielu lat jest połowiczny takt 20/40. Sprawia on, że siłą rzeczy co drugi kurs 112 po prostu musi być bardziej zapełniony, jak na 70% trasy jest podwójnie obciążony to trudno aby było inaczej. Jeśli f40 na Podgórkach Tynieckich to zbyt wiele, to dodatkowe kursy można po prostu skrócić do jednej z pętli w Kostrzu.

MichalTyniec
Ekspert
Polubił: 7 razy
Otrzymał  polubienie: 13 razy

Post autor: MichalTyniec » dzisiaj, 16:20

karol dżonson pisze: dzisiaj, 16:07 Chodziło mi tu przede wszystkim o ich wspólny odcinek Podwawelskie-Dębniki-Robotnicze-Pychowice-Kostrze Szkoła, gdzie w weekendy od wielu lat jest połowiczny takt 20/40. Sprawia on, że siłą rzeczy co drugi kurs 112 po prostu musi być bardziej zapełniony, jak na 70% trasy jest podwójnie obciążony to trudno aby było inaczej. Jeśli f40 na Podgórkach Tynieckich to zbyt wiele, to dodatkowe kursy można po prostu skrócić do jednej z pętli w Kostrzu.
Wszystko rozumiem👍👍tylko że te częstotliwości w zupełności wystarczają,ile razy jechałbym do domu w przykładowo w niedzielę w południe czy później to jak jeszcze w Pychowicach czy na praskiej są pasażerowie to w Kostrzu nawet jedna osoba nie wysiada,no więc po co ?nawet na krótszym odcinku to marnowanie pieniędzy,to tak ja np z pierwszym kursem rano,zawsze jeżdżę do pracy to te parę osób ze mną jedzie,plus zdarzają się "wczorajsi'"z imprezy ,to przez dwa lata jak jeżdżę to nawet jedna osoba nigdy nie wsiadła,w Pychowicach wsiadaja też stałe osoby do pracy i to jest tyle,więc dlatego tak to funkcjonuje i takie częstotliwości mamy,a sam powiedziałeś że są kursy luźne w "112"w weekend i owszem więc logiczne że więcej nie trzeba tu ani na "162"

ODPOWIEDZ