Komunikacja miejska w 2025 roku
Re: Komunikacja miejska w 2025 roku
Słuszna uwaga. Mimo wszystko patrząc na dawną ofertę nawet wspomnianą tu na forum linia 24 kursująca w soboty co 10 minut. Na wielu liniach zostały wprowadzone częstotliwości szczytowe i między szczytowe, gdzie mam wrażenie, że z każdym rokiem te szczyty się kurczą. 6-8 i 14-17. Niejednokrotnie zwłaszcza autobusy po godzinie 18 są przeładowane. Niestety ciągle słychać, że czarna dziura w budżecie na KM wciąga bezlitośnie kolejne linie i ich częstotliwości. Nic nie wskazuje, by miało się to zmienić. Patrząc ogółem na ilość pojazdów "taxi" i samochodów, to widać wyraźny odpływ od KM. Ludzie patrzą w dzisiejszych czasach na czas i komfort, a ten przy cięciach częstotliwości i napełnieniach pojazdów pozostawia wiele do życzenia.
Co do częstotliwości - według mnie w weekendy jest beznadziejnie bez względu czy są to tramwaje czy są to autobusy. Co do spostrzeżenia tramwaje vs. autobusy, to też w moim odczuciu jest na odwrót - tramwaje jednak nieco lepiej w Krakowie działają i bardziej można na nich polegać w dni robocze. Autobusy niestety tego nie dają. Pojedyncze relacje mają wysoką f, ale ciętą gdzie i kiedy się da: "świątek-piątek", ferie zimowe, ferie studenckie, wakacje - i każdy z tych okresów coraz bardziej jest wydłużany...
Prawdę mówiąc marzę, aby w ogóle przestać rozróżniać tramwaje i autobusy w Krakowie - mam na myśli w kontekście częstotliwości. Są relacje, gdzie połączenie zapewnia tramwaj i są relacje, gdzie połączenie zapewnia autobus. Chodzi o to, że w tym kontekście obecne linie takie, jak 1, 3, 8, 20, 50, 52, 130, 179, 194, 304, 502 czy 503 powinny mieć w weekendy f=10 - beż żadnych kombinacji, podziałów na końcówkach ich tras itp. Jeśli mamy polegać na komunikacji miejskiej, to musi istnieć 'kręgosłup' który pozwala wygodnie i bez wielkiego kombinowania korzystać z niej PRZEZ CAŁY TYDZIEŃ (a nie tylko w godzinach pracy urzędów...)
Prawdę mówiąc marzę, aby w ogóle przestać rozróżniać tramwaje i autobusy w Krakowie - mam na myśli w kontekście częstotliwości. Są relacje, gdzie połączenie zapewnia tramwaj i są relacje, gdzie połączenie zapewnia autobus. Chodzi o to, że w tym kontekście obecne linie takie, jak 1, 3, 8, 20, 50, 52, 130, 179, 194, 304, 502 czy 503 powinny mieć w weekendy f=10 - beż żadnych kombinacji, podziałów na końcówkach ich tras itp. Jeśli mamy polegać na komunikacji miejskiej, to musi istnieć 'kręgosłup' który pozwala wygodnie i bez wielkiego kombinowania korzystać z niej PRZEZ CAŁY TYDZIEŃ (a nie tylko w godzinach pracy urzędów...)
Tutaj brakuje zrobić takiego masterplanu gdzie tworzy się na mapie magistralne ul. i tak jak to nazwałeś kręgosłupy (głównie ulice w Krakowie bądz jakiś rejonach) i w każdym jest wspomniana przez ciebie ffysztof pisze: dzisiaj, 10:57 Co do częstotliwości - według mnie w weekendy jest beznadziejnie bez względu czy są to tramwaje czy są to autobusy. Co do spostrzeżenia tramwaje vs. autobusy, to też w moim odczuciu jest na odwrót - tramwaje jednak nieco lepiej w Krakowie działają i bardziej można na nich polegać w dni robocze. Autobusy niestety tego nie dają. Pojedyncze relacje mają wysoką f, ale ciętą gdzie i kiedy się da: "świątek-piątek", ferie zimowe, ferie studenckie, wakacje - i każdy z tych okresów coraz bardziej jest wydłużany...
Bez tego rozwoju nie będzie...
"Festina lente 106 ad Łagiewniki" ~ Dawid (czyli ja
)