Przewóz rowerów w km

- Bilety, działalność Miejskich Jednostek, pozostałe tematy związane z krakowską komunikacją miejską
kot_feliks
Ekspert

Re: Przewóz rowerów w km

Post autor: kot_feliks » 01 maja 2025, 17:34

MichalTyniec pisze: 01 maja 2025, 11:14 Ostatnio jechałem "203"z makow to afera już była słyszalna odkąd wysiadłem z tramwaju,gość wsiadł z zepsutym rowerem chciał podjechać na winnicka bo mu padł rower,autobus pusty ale kierowca upiera się że nie,skończylo się na uprzejmościach i spóźnieniu 5 minut na wyjeździe,ledwo przejechaliśmy na następny przystanek to samo,dwóch chłopaków pakuje się z rowerami i oczywiście niechca wysiąść bo przecież nikomu nie utrudniają i trzymają,oczywiście pusty bo góra 4 osoby w autobusie,następne 10 minut stania i wysiedli dopiero jak kierowca powiedział że dzwoni na policję,to jest paranoja jakaś i z przejazdu który miał trwać 15 minut zrobiło się 30,to że ten syf Autosan niema homologacji to jeszcze rozumiem ale reszta ludzi napewno nie
No to tutaj tak z ciekawości, skoro rower był zepsuty, a autobus pusty, to w czym ten rower niby przeszkadzał? :roll:

Jelczyk
Ekspert

Post autor: Jelczyk » 01 maja 2025, 18:25

tomek_m pisze: 01 maja 2025, 16:59 Z Krakowa do Michałowic prawie cały czas pod górę? No nie żartuj. Wyzwaniem jest jazda z Michałowic do Krakowa. Tu masz cały czas pod górę, a wyzwaniem są "serpentyny". Z Krakowa do Michałowic to z "górki na pazurki" Nie raz robię tą trasę rowerem i wiem w którą stronę jest wyzwanie a w którą nie. ;)
A co do przewozów rowerów w KMK, to zdecydowanie powinno być więcej autobusów albo z przyczepką albo z bagażnikiem dla rowerów na Aglomerację. Oraz możliwość załadunku roweru nie tylko na początkowym i końcowym przystanku, ale przynajmniej jeszcze na którymś z przystanków w środku trasy.
W kierunku Michałowic takim idealnym kandydatem na obsługę autobusem z bagażnikiem/przyczepką byłaby linia 277.
Kiedyś były bagażniki zamontowane na większej ilości autobusów i porrzucane po aglomeracji. Kursy zaznaczone w rozkładach. Tak jak mówisz oznaczyć przystanki na których jest dopuszczone zabieranie i tyle. Temat rozwiązany.

fubukiers
Znawca
Kontakt:

Post autor: fubukiers » 01 maja 2025, 18:39

tomek_m pisze: 01 maja 2025, 16:59 Wyzwaniem jest jazda z Michałowic do Krakowa. Tu masz cały czas pod górę, a wyzwaniem są "serpentyny".
Zależy o których Michałowicach mówimy, bo ja jeżdżę na ulicę graniczną i ona jest położona wyżej niż centrum Michałowic. Bo jeśli się nie jedzie do centrum Michałowic, a na graniczną to akurat jest całkiem sporo pod górkę. A do krakowa z górki.

MichalTyniec
Ekspert

Post autor: MichalTyniec » 02 maja 2025, 4:16

kot_feliks pisze: 01 maja 2025, 17:34 No to tutaj tak z ciekawości, skoro rower był zepsuty, a autobus pusty, to w czym ten rower niby przeszkadzał? :roll:
Bo autobus nieprzystosowany do przewożenia roweru,taka argumentacja

kot_feliks
Ekspert

Post autor: kot_feliks » 02 maja 2025, 14:02

A skąd pasażer ma wiedzieć, który autobus jest / nie jest przystosowany do przewozu rowerów i który autobus przewoźnik wyśle na dany kurs? Wg. regulaminu w takiej sytuacji pasażer rower powinien móc przewieźć, identyczne info jest zresztą kolportowane na stronach miejskich itd...

Swoją drogą na ww ZTP jet nawet "przewodnik pasażera", gdzie jest wprost fragment o rowerach "Zabierz ze sobą rower" :mrgreen:

GoMeZz391
Moderator globalny
Kontakt:

Post autor: GoMeZz391 » 02 maja 2025, 15:52

Parówczak pisze: 01 maja 2025, 12:29 Potrzebne jednoznaczne przepisy. Bez pola do interpretacji. Wtedy nie będzie afer. Konfliktów z kierowcami. Będą jasne bezpośrednie przepisy. Określamy jasno. Precyzyjnie. Dopuszczony przewóz jednego roweru. Określone miejsce w pojeździe. Obowiązek trzymania roweru. Najlepiej jeszcze doposażyć w homologowany uchwyt. Szczegółowy zapis o pierwszeństwo wózków. Informacja w rzeźni. Szczegółowy zapis o zapełnieniu. Zapis o obowiązku opuszczenia pojazdu w takich sytuacjach. Część pojazdów ma za małą rzeźnie. Np NGT6, Autosan, MAN ma mniejszą długość niż rower. Tam powinien być zakaz. Tylko tak osiągniemy kompromis. Pogodzimy awaryjne sytuacje z bezpieczeństwem. Ilości wózków pasażerowie nie przestrzegają. Sprawdźcie co się dzieje w 134.
Jeśli chodzi o te MANy KTRa, to spokojnie idzie ustawić tam bezpiecznie rower, tylko wprowadzając go, musisz się trochę pokombinować i wprowadzić pod kątem.
Ostatnio w 278 przewoziłem po awarii swój do serwisu i bez problemu wprowadziłem i ustawiłem go.
Jelczyk pisze: 01 maja 2025, 18:25 Kiedyś były bagażniki zamontowane na większej ilości autobusów i porrzucane po aglomeracji. Kursy zaznaczone w rozkładach. Tak jak mówisz oznaczyć przystanki na których jest dopuszczone zabieranie i tyle. Temat rozwiązany.
W sezonie letnim to praktycznie wszystkie linie docierające do Gminy Zabierzów + 310 i 230 mogłyby mieć zamontowane bagażniki, najlepiej, aby na każdym stałym przystanku, pasażer/osoba do tego wyznaczona mógł go zapiąć/odpiąć.
Z innych to 301, 304 linie, z sąsiednich gmin kursujące do wielu wiosek z których mamy dostęp do dolinek podrakowskich.

mems
Specjalista

Post autor: mems » 02 maja 2025, 23:11

GoMeZz391 pisze: 02 maja 2025, 15:52 Jeśli chodzi o te MANy KTRa, to spokojnie idzie ustawić tam bezpiecznie rower, tylko wprowadzając go, musisz się trochę pokombinować i wprowadzić pod kątem.
Ostatnio w 278 przewoziłem po awarii swój do serwisu i bez problemu wprowadziłem i ustawiłem go.
Z moich obserwacji wynika, że w tych MANach to na ogół pasażerowie trzymają rowery przy biletomacie, bo inaczej nie wejdzie bez blokowania przejścia. Dodatkowo w nowych dwudrzwiowych SU IV sytuacja jest jeszcze gorsza, bo tam rzeźnia jest naprawdę malutka i zupełnie nieprzystosowana do przewozu rowerów.

ODPOWIEDZ